2/11/2017

APLIKACIJA KOJA OTKRIVA KAKO JE IZGLEDALA HIROSIMA PRE ATOMSKE BOMBE


Gradske vlasti Hirosime planiraju da naprave aplikaciju koja ce turistima pokazati kako je izgledala Hirosima pre pada atomske bobme. Ova ideja nastala je kako mi se prosirila svest novopristalim turistima o9 dogadjajima koji su se desili Hirusimi.

Ona će ih voditi "stazom mira" do određenih znamenosti grada, pokazujući im kako je Hirošima izgledala pre i posle pada "Mališe" 1945. godine. Ovaj servis trebalo bi da bude dostupan do 6. avgusta, kad će grad obeležiti 72. godišnjicu bombardovanja.

Od 9,5 miliona jena (85.000 dolara) namenjenih razvoju tog programa, jedan deo novca će otići na poboljšanje bežičnog interneta duž trase, kao deo "mirovnog turizma".

Jedan zvaničnik je tim povodom izjavio da će se na taj način turisti podrobnije upoznati sa štetom koju atomska bomba može da proizvede. Sa druge strane, to bi trebalo da ih podstakne da produže svoj boravak u Hirošimi na više od jednog dana, koliko se obično zadržavaju.

Grad Nagasaki, koji je bombardovan tri dana posle Hirošime, takođe koristi tehnologiju da bi edukovao ljude o šteti koju je načinila atomska bomba.

Prošle godine je projekat virtuelne stvarnosti omogućio osnovcima da dožive grad onakvim kakav je bio u periodu neposredno nakon eksplozije "Debeljka", što je između ostalog praćeno i zvucima hodanja po ruševinama i fijukom vetra koji duva kroz konstrukcije porušenih zgrada.

IZVOR: NOVOSTI

Nema komentara:

Objavi komentar