2/11/2017

PREGREVANJE LAPTOPA I NJEGOVO RESENJE


Imate laptop i on se cesto pregreva? Stalno Vam se gasi dok pisete neki dokument ili igrate igricu? Ne znate kako da resite taj problem? Procitajte to dalje u tekstu!
Kada kupite Vas laptop ocekujete da ce raditi kao "doksa". Medjutim, posle odredjenog vremena krene da se greje, cujete zvuk kulera koji prosto vapi da Vam kaze da nesto nije uredu. To se desava skoro svima jer je to cest problem ovih racunara. Do pregrevanja dolazi vecinom zbog prasine koja se nalazi oko ventilatora ili otvora kroz koji bi trebala da izlazi pa protok bude otezan ili ventilator "zabaguje". Dalja problematika moze biti ta sto se prasina gomila oko delova racunara koji se vec greuje pa toplota ne moze da izadje iz racunara. Takodje i baterija moze biti problem. Ovaj problem naizgled izgleda smesno medjutim, prema njemu se treba odnositi sa puno paznje jer se usled cestog resetovanja moze dogoditi da Vam odredjene komponente pocnu otkazivati sto dovodi do kvara racunara. Ono sto treba da uradite jeste da pronadjete mesto pregrevanja Vaseg laptopa, tj, mesto odakle dolazi toplota ili mesto koje ima puno prasine. Ono sto treba da znate u cemu je problem, laptop morate rasklopiti, sto dalje govori da to ne trebate da radite sami ukoliko ne znate. Izmedju proceskog i grafickog cipa nalazi se termalna pasta. Usled stalnog pregrevanja ona pocinje da se susi pa problem mozda moze biti samo u njoj. Ono sto biste trebali Vi sami uraditi jeste da ocistite prasinu oko kulera, zatim na mestima gde bi topao vazduh trebao da izadje i na svakom mestu na kojem uocite prasinu jer kao sto znate, prasina ne valja ma gde da je. Bitno je da znate da maticna ploca zna da nagomila prasinu.
Ukoliko igrate neke zahtevne igrice, one znaju da povecaju radnu temperaturu racunara, na konto toga, preporucujem da kupite specijalno postolje koje moze imate jedan ili dva ventilatora u zavisnosti od modela. Na njemu ce stajati Vas laptop, a ono ce pomoci kuleru u dodatnom hladjenju Vaseg laptopa. Ono sto trebate da znate jeste da ova postolja uglavnom nisu skupa sto znaci da ih mozete priustiti. Svakako je bolje da laptop drzite na ovom postolju nego na krevetu gde ce se dodatno onemoguciti rad culera i isticanje prasine iz racunara. Nadam se da smo Vam pomogli.


Nema komentara:

Objavi komentar